آموزشی

ریبون لیبل پرینتر چیست؟ + آشنایی با انواع ریبون حرارتی

ریبون لیبل پرینتر چیست+ انواع ریبون حرارتی

ریبون لیبل پرینتر، نواری نازک و رنگی (معمولا در رنگ‌های مشکی، سبز، آبی و زرد) است که در چاپگرهای حرارتی برای انتقال جوهر به سطح لیبل‌ها استفاده می‌شود. این فرآیند به کمک گرما انجام می‌گیرد. ریبون‌ها به طور ویژه در چاپ لیبل‌های بارکد، بسته‌بندی محصولات، برچسب‌های انبارداری و حتی در صنایعی مانند داروسازی، خرده‌فروشی و لجستیک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربرد اصلی ریبون‌ها در صنعت، چاپ لیبل‌هایی با کیفیت بالا و دوام طولانی‌مدت است. این برچسب‌ها می‌توانند اطلاعات مهمی مثل بارکد، شماره سریال، اطلاعات حمل و نقل یا مشخصات محصول را در خود جای دهند. بسته به نوع ریبون و محیط کاری، لیبل‌های چاپ شده می‌توانند در برابر عواملی مانند رطوبت، گرما، نور خورشید و حتی مواد شیمیایی مقاومت کنند.

انواع جهت جوهر در ریبون‌ها

ریبون‌های لیبل پرینتر را می‌توان براساس نحوه قرارگیری جوهر بر روی نوار، به دو دسته ریبون‌های جوهر بیرونی (Outside Ink) و ریبون‌های جوهر درونی (Inside Ink) تقسیم کرد. تفاوت اصلی این دو نوع ریبون در محل قرارگیری لایه‌ی جوهر است، که روی عملکرد و نحوه استفاده آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

1.       ریبون‌های جوهر بیرونی (Outside Ink)

در این نوع ریبون‌ها، لایه جوهر روی سطح خارجی نوار قرار دارد. دستگاه‌های سازگار با این ریبون Outside Ink، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که قطعه هد آنها مستقیما با سطح بیرونی لیبل در تماس باشد.

ویژگی‌هایی مانند فراوانی در بازار، قیمت مقرون به صرفه و سازگاری با اغلب دستگاه‌های لیبل پرینتر (برندهای zebra و tsc) باعث شده تا شما ردپای ریبون روکش‌دار بیرونی را در انواع صنایع خرده فروشی، لجستیک، تولیدات سبک و غذایی مشاهده نمایید.

2.      ریبون‌های جوهر درونی (Inside Ink)

 در این نوع ریبون‌، لایه جوهر در سمت داخلی نوار قرار دارد. به این معنا که جوهر در داخل رول و زیر لایه محافظ قرار گرفته و به کمک دستگاه، با لیبل تماس پیدا می‌کند. دستگاه‌های سازگار با این ریبون ساختاری منحصربه فرد و پیچیده‌تر دارند.

قرار گرفتن جوهر در بخش داخلی رول باعث می‌شود تا جوهر از خود مقاومت بالاتری دربرابر خط و خش و سایر آسیب‌های فیزیکی نشان دهد. این ویژگی سبب شده تا ریبون روکش‌دار درونی در صنایع مربوط به داروسازی، آزمایشگاه و تولیدات حساس که نیاز به دقت و ماندگاری بالای چاپ دارند؛ مورد استفاده قرار بگیرد.

تفاوت کلیدی بین این دو نوع ریبون در ساختار چاپگر و جهت قرارگیری ریبون در دستگاه است. بنابراین، قبل از انتخاب نوع ریبون، مهم است که با ساختار دستگاه لیبل پرینتر خود آشنا باشید، زیرا برخی دستگاه‌ها تنها با یکی از این دو نوع ریبون کار می‌کنند.

انواع ریبون لیبل پرینتر

ریبون‌های لیبل پرینتر براساس جنس مواد تشکیل‌دهنده‌ی جوهر به چهار دسته اصلی:

  • ریبون وکس
  • ریبون رزین
  • ریبون وکس رزین
  • ریبون‌های پریمیوم یا سوپر
  • ریبون تاریخ‌زن (هات استمپ)

تقسیم می‌شوند. هر یک از این نوع ریبون‌ها ویژگی‌ها و کاربردهای خاصی دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها و موارد استفاده‌ی هر کدام می‌پردازیم.

1.       ریبون وکس (Wax)

ریبون وکس از جوهر مومی روی نوار پلاستیکی ساخته شده است. این ریبون در دمای پایین‌تری نسبت به سایر ریبون‌ها ذوب شده و به سطح لیبل منتقل می‌گردد. به‌دلیل همین ویژگی، ریبون وکس سریع‌تر و با هزینه کمتر چاپ می‌شود.

از ریبون وکس می‌توانید برای چاپ لیبل‌هایی بدون نیاز به عمر طولانی و مقاومت بالا مانند برچسب‌های موجودی انبار، لیبل‌های قیمت، لیبل‌های محصولات فروشگاهی و بارکدهای ساده استفاده نمایید. دقت داشته باشید بهتر است لیبل‌های چاپ شده با ریبون وکس در معرض هوای آزاد، رطوبت و حرارت قرار نگیرند.

2.      ریبون رزین (Resin)

ریبون رزین برپایه مواد رزینی ساخته شده است و در دمای بالاتری نسبت به ریبون وکس، ذوب می‌شود. این ریبون برای چاپ بر روی سطوح پلاستیکی مانند لیبل‌های pvc، لیبل‌ صدفی و موارد مشابه مناسب خواهد بود.

چاپ‌های انجام شده با ریبون رزین در برابر حرارت، گذر زمان، تغییرات آب و هوا و ساییدگی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند از این رو می‌توانید رد پای آنها را در  صنایع خودروسازی، تجهیزات صنعتی، داروسازی و آزمایشگاهی مشاهده نمایید.

3.    ریبون وکس رزین (Wax/Resin)

برای ساخت ریبون وکس رزین از  هر دو ماده وکس  و رزین درصد مشخصی به کار رفته است. چنین ترکیبی باعث می‌شود تا ضمن بهره‌مندی از کیفیت بالاتر نسبت به ریبون وکس، همچنان قیمت نسبتا مناسبی برای محصول پرداخت نمایید. 

ماندگاری و مقاومت به نسبت بالا باعث شده تا از لیبل‌های چاپ شده با این ریبون با عنوان، (لیبل نیمه دائمی) یاد شود. از این لیبل‌ها در صنایع حمل و نقل، انبارداری و مواد غذایی و تمامی موقعیت‌هایی که نیاز به مقاومت نسبتا خوب در برابر رطوبت، خراش و تغییرات دما نیاز است، استفاده شود.

4.      ریبون پریمیوم یا سوپر

دسته بعدی شامل ریبون‌های پریمیوم رزین و پریمیوم وکس رزین است. ممکن است شما با عناوین ریبون سوپر رزین یا سوپر وکس رزین نیز نام آن را شنیده باشید. در این نوع ریبون‌ها تلاش شده تا خاصیت و ویژگی‌های نسخه معمولی را ارتقا داده و کیفیت بالاتری را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داد.

5.       ریبون تاریخ زن

ریبون‌های تاریخ زن با ضخامت جوهر بیشتر به طور ویژه برای چاپ بارکد و اطلاعات زمانی روی محصولات به کار می‌روند. این نوع ریبون‌ها در عرض‌های 15 الی 640 میلی‌متر تولید می‌شوند. شما ریبون تاریخ‌زن را با اسم ریبون هات استمپ نیز در بازار مشاهده می‌کنید.

با توجه به نیاز خاص شما، انتخاب نوع ریبون می‌تواند تأثیر زیادی بر کیفیت و دوام لیبل‌های چاپ‌شده داشته باشد.

انتخاب اندازه ریبون لیبل پرینتر

راهنمای ابعاد ریبون لیبل پرینتر (آرال رول آریا)

استانداردهای اندازه در ریبون‌های لیبل پرینتر رابطه مستقیم با انتخاب نوع مناسب برای چاپ لیبل‌ها دارند. این استانداردها شامل ابعاد مربوط به عرض، متراژ، قطر داخلی و خارجی رول می‌شوند. انتخاب با دقت این ابعاد منجر به کیفیت بالا و عملکرد بهینه در طی چاپ خواهد شد. در ادامه به بررسی این استانداردها و تأثیر آن‌ها در انتخاب ریبون مناسب می‌پردازیم:

1.       عرض ریبون

عرض ریبون باید با عرض لیبل‌ها هماهنگ باشد؛ در غیر این صورت نوار جوهر به درستی روی سطح لیبل منطبق نشده و شاهد چاپی ناقص و بی‌کیفیت خواهیم بود.

استانداردهای رایج عرض ریبون:

  • 25 میلی‌متر
  • 30 میلی‌متر
  • 35 میلی‌متر
  • 40 میلی‌متر
  • 60 میلی‌متر
  • 75 میلی‌متر
  • 80 میلی‌متر
  • 110 میلی‌متر
  • 160 میلی‌متر

2.      طول یا متراژ ریبون لیبل پرینتر

متراژ ریبون با تعداد لیبل‌های نهایی چاپ‌شده رابطه مستقیم خواهد داشت. برای انتخاب طول مناسب باید به ظرفیت و مدل دستگاه لیبل پرینتر و همچنین حجم کار توجه داشت.

استانداردهای رایج متراژ ریبون:

  • 75 متر
  • 110 متر
  • 120 متر
  • 300 متر

3.    قطر رول ریبون لیبل پرینتر

در ریبون‌ها ابعاد مربوط به قطر، در دو قسمت داخلی و خارجی مورد توجه قرار می‌گیرند. انتخاب ابعاد مناسب قطر، با در نظر گرفتن طراحی دستگاه و ظرفیت چاپگر انجام می‌شود.

·         قطر داخلی رول:

این عدد مربوط به قطر لوله‌ای است که ریبون به دور آن پیچیده شده است. در اغلب موارد این قطر معادل 25 میلی‌متر یا 45 میلی‌متر خواهد. دستگاه‌های لیبل پرینتر کوچک که برای مصارف روزمره و چاپ در حجم‌های کمتر به کار گرفته می‌شوند از ریبون‌هایی با قطر داخلی کمتر استفاده می‌کنند.

·         قطر خارجی رول:

منظور از قطر خارجی رول، قطر کلی رول به همراه لوله داخلی و نوار ریبون پیچیده شده به دور آن است. این عدد نیز مشابه قطر داخلی رول، با ظرفیت و ویژگی‌های دستگاه، تناسب دارد.

مهم است پیش از انتخاب ریبون، تناسب این اعداد با دستگاه لیبل پرینتر و موارد استفاده خود را درنظر بگیرید. بدین شکل ضمن دراختیار داشتن چاپ باکیفیت بالا و با دوام می‌توانید از سلامت دستگاه خود در دراز مدت نیز اطمینان حاصل نمایید.

نتیجه‌گیری

ریبون لیبل پرینتر یا ریبون حرارتی نواری از جنس جوهر است که به طور ویژه از آن برای چاپ لیبل‌ها استفاده می‌شود. انواع مختلفی از ریبون در جنس‌ها، ابعاد، کیفیت و ماندگاری متنوع برای استفاده برای کاربردهای گوناگون در دسترسند. ریبون‌های رزین، ریبون پریمیوم رزین و ریبون پریمیوم وکس رزین به عنوان نمونه‌هایی باکیفیت بسیار بالا برای چاپ لیبل‌هایی با طول عمر زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حالی که سایر ریبون‌ها برای چاپ برچسب‌هایی با ماندگاری و حساسیت کمتر به کار گرفته می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *